5 napak mladih staršev v zvezi s spanjem njihovega dojenčka (in kako jih rešiti)

14. September 2017
Ste pokonci celo noč, ker vam je to v veselje? Ah, ne – vaš dojenček je tisti, zaradi katerega ste budni.
Poskrbite za pravilen pristop k času za spanje vašega malčka – in se izognite tem 5 napakam, katere tako pogosto delajo vsi mladi starši:
  • Pričakovati preveč in prehitro
  • Preveč vznemirjenja
  • Naglica pri rutini v času za spanje
  • Bujenje dojenčka iz dremanja
  • Opravljanje stvari preveč potihoma

Sedaj, ko ste mlada mamica, je količina spanja, ki si ga lahko privoščite, odvisna od vašega dojenčka. In ko pride čas za nočno spanje, nekateri dojenčki sploh nočejo sodelovati pri tem. Vi se želite globoko pogrezniti v vašo blazino, vaš dojenček pa si želi hranjenje, podiranje kupčkov, ujčkanje in spravljanje v dobro voljo. Na žalost, nikakor ne morete zahtevati, da bo vaš malček spal čez noč in da bo buden samo takrat, ko ste oblečeni, stuširani in pripravljeni za opravljanje vsakodnevnih obveznosti. Pri tem si novopečeni starši (nevede) čas za spanje dojenčka še dodatno otežijo.

1 Pričakovati preveč in prehitro
Zapeli ste uspavanko in zagrnili zavese, da je v prostoru temno, vaš dojenček pa kar še noče in noče zaspati. To je zato, ker dojenčki do starosti 12 tednov nimajo pojma o razliki med nočjo in dnevom.

V bistvu hormoni, ki nadzirajo naše vzorce spanja in budnosti, še ne pričnejo delovati pred starostjo okrog tri mesece. Zato je pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, nesmiselno pričakovati kakršnokoli zavedanje o spanju – malček preprosto sledi svojim lastnim potrebam.
Dojenčki te starosti so tudi še tako majhni, da njihovi želodčki ne morejo sprejeti veliko mleka. Zato tudi potrebujejo tako pogosto hranjenje - in kadar so lačni, se zbudijo.
Šele okrog starosti 16 tednov bo vaš dojenček lahko daljši čas vzdržal brez vmesnega hranjenja, tako da si boste lahko privoščili nekoliko daljši spanec brez prekinitve.
‘Celo pri starosti devet mesecev se kar 60% dojenčkov še vedno zbuja ponoči. To je normalno,’ pravi Sarah Ockwell Smith, avtorica knjige BabyCalm: A Guide For Calmer Babies And Happier ‘Prihranili si boste zelo veliko dela in skrbi, če se preprosto sprostite in prepustite toku.’

2. Preveč vznemirjenja
V redu, imate dojenčka, ampak življenje se zato še ne ustavi. Še naprej se morate srečevati z ljudmi, opravljati nakupe, prati otroške pajacke…
Vendar pa je vse to novo še kako stimulativno za dojenčka, mlajšega od 12 mesecev. Vsak prostor je poln najrazličnejših vonjev, zvokov in občutkov, na katere se mora dojenček prilagoditi. Njegovi možgani delujejo na polno, rezultat tega pa je, da dojenček postane preveč stimuliran in nato preveč utrujen.

Kadar se to zgodi, bo dojenček težje zaspal, ker je vznemirjen. ‘To je zelo zahtevna naloga za starše’, pravi Siobhan Mulholland, avtorica knjige Helping Your Baby To Sleep.
‘V našem življenju je zelo veliko vsega, dojenčki, mlajši od enega leta pa so običajno zelo zadovoljni v okolju, ki je umirjeno, dolgočasno in poznano.’
Če si želite zagotoviti mirno noč, velja zlato pravilo, da v enem dnevu nikar ne počnite preveč vsega, kar je novo. In nikakor ne izpostavljajte vašega dojenčka ničemur neznanemu, ko pride čas priprav na spanje.

3.Naglica pri rutini v času za spanje
Izčrpani ste. Nimate niti volje, da bi opravili kopel. Ali da bi brali knjigo. Samo nocoj, izjemoma, boste vašega dojenčka zelo nežno položili v njegovo posteljico in... Ne, ne bo delovalo na tak način. To pa zato, ker je od šestega tedna starosti naprej vztrajanje na rutini ključnega pomena za spanje.

Ni pomembno, kakšna točno je vaša rutina – steklenička, kopel postelja ali pa kopel, ujčkanje, uspavanka – pomembno je to, da iste stvari počnete vsak večer. ‘To vašemu dojenčku daje občutek varnosti in signalizira spanec,’ pravi Siobhan.

‘In to je pomirjujoče tudi za starše. Nikar ne poskušajte tega opraviti na hitro – preprosto uživajte ta mirni čas z vašim malčkom.’
Sčasoma bodo pričela ta dejanja vašega dojenčka uspavati. Seveda pa se to ne bo zgodilo kar takoj.

Dosledna rutina v času pred spanjem bo vašemu dojenčku pomagala, da preide v stanje umirjenosti, ki je potrebna za spanje.

4. Bujenje dojenčka iz dremanja
Vaš dojenček komajda kaj spi ponoči, vendar pa zelo hitro zaspi čez dan. Ali mu lahko s tem, da prekinete toliko njegovega spanja čez dan, res na najboljši način pomagate pri tem, da se bo kasneje pogreznil v mirno spanje?
Dejansko to ne deluje na tak način. Dejstvo je, da če pustite dojenčku zadremati, kadar si želi in za kolikor časa si želi (tako tekom dneva, kot tudi čez noč), bo rutina njegovega spanja postala boljša.
‘Edina oseba, ki ve, koliko spanja vaš dojenček potrebuje, je on sam,’ pravi Sarah.
‘Če ga zbudite, ga s tem prikrajšate za počitek, katerega si želi. Zaradi tega bo postal preutrujen – in kadar je preutrujen, bo postal siten in bo kasneje veliko težjo ponovno zaspal.’ Tako je to dvojna slabost.
Ko bo vaš dojenček naslednjič zadremal čez dan, se mu pridružite. To sicer ne bo tisti pravi spanec, na katerega ste navajeni, vendar pa vam bo to dodatno dremanje pomagalo, da se boste počutili bolje.

5. Opravljanje stvari preveč potihoma
Vaš dojenček je končno zaspal in vi si na vso moč prizadevate, da ga ne bi zbudili. Zato kar se da tiho in po prstih hodite naokrog po hiši.
Dobra rešitev? Nikakor ne! Če je zvok dojenčku poznan, ga ne bo vznemirjal – dojenček ga bo mirno prespal.

‘Na primer, če ja dojenček navajen, da njegov starejši bratec prepeva, bo še naprej lepo mirno spal,’ pravi Sarah. ‘Če je navajen na glasno zapiranje vrat in škripanje poda, ga tak zvok ne bo vznemirjal. Nepoznani zvok je tisto, kar ga bo zbudilo.’ Si lahko zamislite!
Če prvih 12 tednov hodite naokrog po hiši po prstih, je vse, kar boste s tem dosegli, samo kopica težav v prihodnosti.

Zato je najbolje, da kar čim bolj normalno opravljate vaše delo medtem, ko vaš dojenček spi.
Namreč, hitreje ko se bo dojenček privadil na zvoke, lažje bo v prihodnosti ob njih zaspal. In tako bo postalo vse skupaj veliko lažje tudi za vas.


Objavite vaše slikice tudi na našem Instagram profilu. #pikepoke.si

zapri Na spletnih straneh pikepoke.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti,
ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.